Лидерите на ЕС и НАТО се споразумяха в неделя да засилят

...
Лидерите на ЕС и НАТО се споразумяха в неделя да засилят
Коментари Харесай

ЕС и НАТО ще действат заедно срещу хибридни заплахи

Лидерите на Европейски Съюз и НАТО се споразумяха в неделя да засилят съдействието против хибридни закани по време на посещаване в Литва. Акцент в диалозите бяха мигрантската рецесия на границата с Беларус и скупчването на военни сили на Русия покрай Украйна, оповестява Euronews.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също повтори апела си към Русия да изтегли хилядите бойци, струпани на границата с Украйна и предизвести за „ разноски и последствия ”, в случай че Москва употребява мощ.

Посещението на Столтенберг и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен идва преди срещата на външните министри на НАТО, в това число държавния секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен в Латвия тази седмица.

Столтенберг и Фон дер Лайен упрекнаха Беларус, че е провел мигрантската рецесия на границата си като „ хибридна “ опасност против Европейския съюз. Обвинението беше отречено от режима на Лукашенко. 

„ За да се отговори на сходни акции, е значимо Европейският съюз и НАТО да работят ръка за ръка “, сподели фон дер Лайен на взаимна конференция със Столтенберг и литовските водачи.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна е разкрила скрит план за опит за прелом, който трябвало да бъде осъществен идната седмица. Зеленски уточни, че в заговора са забъркани лица от Русия, само че отхвърли да отговори дали зад тях стои Кремъл. Той загатна и опасността от военна ескалация от съветска страна.

Кремъл незабавно отхвърли каквато и да е роля в възможен скрит план за прелом, наблягайки, че Русия не възнамерява присъединяване в сходни дейности. 

През последните месеци хиляди мигранти, най-вече от Близкия изток, минаха или се пробваха да преминат границата на Беларус към източните членки на Европейски Съюз и НАТО: Латвия, Литва и Полша. Президентът на Литва Гитанас Науседа сподели, че „ в случай че обстановката със сигурността се утежни още повече, ние не изключваме консултациите по член 4 на НАТО “. Съгласно учредителния контракт на НАТО всеки член може да свика среща на НАТО, с цел да се съветва, когато почувства, че неговата сигурност или самостоятелност са застрашени. Полша също предизвести, че може да се позове на този член.

" Обезпокоени сме от наклонността за цялостно консолидиране на Беларус в съветските военни структури и съветската военна теория. Тази наклонност основава ново предизвикателство за НАТО и, с цел да бъде способна да реагира, НАТО би трябвало да приспособява проектите и тактиката си. Ако обстановката със сигурността се усложни още повече, може да се наложи да свикаме съвещания по член 4 на Североатлантическия контракт - това е в правото на всеки съдружник, чиито сигурност и териториална целокупност са застрашени ", сподели литовският президент.

Външните министри от НАТО се събират идния вторник в Латвия, с цел да обсъдят ограничения за подсилване на източната граница на Алианса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР